Köyümüz Belenobası

Köyümüz Belenobası

İlçe Merkezine Uzaklık: 17 km.

İl Merkezine Uzaklık: 93 km.

Nüfus: 901 kişi.

Rakım: 180 metre.

İl alan kodu 0242
İl plaka kodu 07
Posta kodu 07600

04.05.2018 2677

KÖYÜMÜZ BELENOBASI

19-04-2020

 

KÖYÜN MEVKİİ VE TARİHÇESİ

Belenobası Köyü Manavgat İlçe Merkezinin 17 km kuzeydoğusundadır. Manavgat'tan - Alanya istikametindeki D400 sahil yolunda 5 km ilerleyip, kuzeye doğru 13 km ilerlediğinizde köy merkezine ulaşırsınız.

Belenobası Köyü  önceleri, 3 km kuzeyinde bulunan Saraçlı köyüne bağlı Belen Oba adında bir mahalleymiş.  Köy zamanla Saraçlı'dan ayrılarak köy konumuna gelmiştir. Belenobası şu anda çevrenin en büyük köyüdür. Köy, merkez ve dört mahalleden meydana gelmektedir. Mahalleleri; Sığırcılar, Tabaklı, Emirahmetli  ve Karamustafalar'dır. 

Köy çocukları eğitimini 1965 yılına kadar çevre köylerden almışlardır. İlkokul 1965 yılından ve Ortaokul 1998 yılından günümüze kadar eğitim vermektedir.

 

GEÇİM KAYNAKLARI

Halkın geçim kaynakları arasında çiftçilik, tarım ve turizm işçiliği, esnaflık,  turizm işletmeciliği gelmektedir. Hayvancılık hala devam etmekte hatta az sayıdada olsa bazı köylü göçer durumdadır. 

Genel olarak köy halkının maddi durumu iyidir.

 

COĞRAFİ DURUM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ

Belenobası köyü, kuzeyinde Saraçlı, güneyinde Kurtlar, doğusunda Hocalı ve güney batısında ise Aksaz köyleri vardır. Köy adından da anlaşılacağı üzere belenin (tepe) üzerine kurulmuş olup, etrafında irili ufaklı birçok tepe mevcuttur. Köyün kurulduğu yıllarda ormanlık olan etrafı artık yerini tarlalara bırakmıştır. 1999 yılında  Oymapınar Barajının  yakınından su getirilmiş ve köy evlerinin tamamına şebeke suyu dağıtılmıştır.
 

KONUT VE NÜFUS DURUMU

Köy 280 civarında evden meydana gelmiştir.

Köydeki evler genellikle iki ve üç katlı damları saç(çinko,demir) ile örtülü betonarme evlerdir.

Köye elektrik 1980 yılında gelmiştir.

Isınma aracı odun sobaları ve ya klimadır. 

 

2000 yılında yapılan genel nüfus sayımına göre köyün nüfusu 1950 olarak belirlenmiştir.

2019 yılında yapılan genel nüfus sayımına göre köy nüfusu 901 kişidir.

Nüfusun 452'si erkek, 449'si kadındır.

YIL

MAHALLE ADI

TOPLAM NÜFUSU

2019

BELENOBASI MAHALLESİ

901

2018

BELENOBASI MAHALLESİ

995

2017

BELENOBASI MAHALLESİ

962

2016

BELENOBASI MAHALLESİ

1.004

2015

BELENOBASI MAHALLESİ

1.031

2014

BELENOBASI MAHALLESİ

1.109

2013

BELENOBASI MAHALLESİ

1.143

 

SAĞLIK VE BESLENME

Her hafta Manavgat'tan gelen sağlık ekibi düzenli olarak aşı ve diğer sağlık hizmetlerini yürütmektedir. Okul lojmanının zemin katı haftalık muayene için gelen doktor ve hastalar tarafından kullanılmaktadır. Köyümüzde 2 tane market bulunmakta olup köylünün ve okul öğrencilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeydedir. Köyde: kafe, lokanta ve kahvehane bulunmamaktadır. 


TARIM

Köydeki insanlar genellikle tarımla uğraşmaktadırlar. Köy merkezi tarlalarında sulama suyu olmamasına rağmen tankerler yardımı ile sulama yapılıp kavun, karpuz, karnabahar, brokoli, soğan gibi ürünler yetiştirilmektedir.

Belenobası Köyü özellikle karpuz ve kavun ile ün yapmıştır. Manavgat'ın karpuz piyasası Belenobası Köyünün üretimine bağlıdır. Köyde ve Manavgat çevresinde yapılan karpuz üretimi köylüleri ekonomik olarak iyi duruma getirmiştir. Köyün çok az bir kısmıda göçebe hayatı yaşayarak hayvancılıkla geçimini sürdürmektedir. Son yıllarda yaygınlaşan muz seracılığı da köylülerin iş kolları ve geçim kaynağı arasındadır.

 

 ULAŞIM

 Köy yolu 1994 yılında asfalt yapılmış olup Manavgat'a 17 km mesafededir. Sabah gidip akşam geri dönen bir çok araç mevcuttur. Lise ve dengi okullarda eğitim yapan öğrencilerle üniversiteye hazırlık kurslarına devam eden öğrenciler bu araçlardan yararlanmaktadırlar. Köyümüzden sabah, öğle ve ikindi vakti Manavgat'a araç bulunmaktadır.

 

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE FOLKLOR

Belenobası Köyünde okuma yazma oranı oldukça yüksektir. Köyden doktor, eczacı, hakim, savcı, mühendis, öğretmenler v.b. birçok alanda okumuş bireyler yetişmiştir.

Belenobası köyünün, kendine özgü mani, türkü, oyunları yoktur. Antalya bölgesinin karakteristik özellikleri mevcuttur.

 



KÜLTÜREL FAALİYETLER


2001 yılından itibaren köyümüzde "Karpuz Festivali" düzenlenmektedir. 

8. Geleneksel Manavgat Belenobası Karpuz Festivali renkli görüntüleri sahne oldu. (2008)

Festival kapsamında en güzel karpuz yarışması düzenlenirken, Antalyada faaliyet gösteren bir göz merkezi, 40 yaş üzeri çiftçilere ücretsiz göz taramasından geçirdi. Festivalde yerel sanatçılar birbirinden güzel parçaları seslendirirken, kafkas halk ekibinin gerçekleştirdiği sahne performansı izleyicileri büyüledi. 

En güzel karpuz yarışmasında;

Birinci Hüsnü Balkan, ikinci Ahmet Savar ve üçüncü Hüseyin Pars olurken, dereceye girenlere Manavgat Ziraat Odası tarafından toplam 300 zeytin fidanıyla ödüllendirildi. Ayrıca yapılan ağalık ihalesini 4 bin 100 liraya Süleyman Topaca alarak 8 inci Belenobası Karpuz Festivalinin karpuz ağası oldu. 

 

 Belenobası Karpuz Festivali - Haberler

 Festivale katılan konuklara gözleme, ayran ve festivale konu olan Belenoba'sı karpuzu ikram edildi.

9. Geleneksel Manavgat Belenobası Karpuz Festivali renkli görüntüleri sahne oldu. (2015)

Bu yıl (2015), 9. su düzenlenen Manavgat Belenobası karpuz festivali yapıldı.

Kaşık oyun ekibiyle başlayan festivalde Hasan Bozkurt ve Ankara'lı Ayşe'nin konseriyle devam edildi.

Afrikalı jimnastik göstericileri yaptıkları gösteriyle heyecanlı bir gün yaşattılar.

 

Manavgat Aşçılar Derneği Üyeleri Karpuz dekor ödülünün birincisi Ahmet Barış Cengiz 2000 Tl. İkincisi Yaşar Pekişen 1.500 Tl. Üçüncüsü İdris Demirtaş 1000 Tl kazandı.


En iyi karpuz yetiştirme ödülünün birincisi Hasan Deniz 2000 aşılı fide ödülünü kazandı. 2. Hasan Sargın 1500 fide, üçüncüsü Latif Balkan 100 karpuz fide ödülünü kazandı.


Bu yıl karpuz ağalığını Akuş Pen'in sahibi Mustafa Akuş, 16.200 TL artırarak kazandı.

 

Festivale katkı yapan kurum ve kişilere teşekkür plaketleri sunuldu.

Manavgat İlçesinin Belenobası Mahallesinde bu yıl 9. Su düzenlenen karpuz festivali coşku içinde yapıldı.

Manavgat ta karpuz üretiminin büyük kısmını yapan Belenobası yaptığı karpuz festivallere ile de bir araya gelme fırsatı buluyorlar.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıya başlayan festival de açılış konuşmasını yapan Muhtar Hasan Göktaş "Rahmetli Babamın başlatığı karpuz festivali daha sonraki muhtarımız ile devam etti, bizde bu festivalleri devam ediyoruz. Manavgat'ta karpuz üretiminin büyük çoğunluğunu Belenobası üretmektedir. Fesitvalimize katılan ve desteklerini esirgemeyen her kese teşekkür ediyorum" dedi. Tarım ilçe Müdürü, Ziraat odası Başkanı, MATSO Başkanı  ve Manavgat Kaymakamı birer konuşma yaptılar.
Kaymakam Osman Bulgurlu yaptığı konuşmada "Manavgat'ın değerleri var, Karpuzda bir marka olarak yetişiyor, Festivalde emeği geçenlere ve destek olanlara teşekkür ediyorum" dedi.

Festivalde Hasan Kurt, Gurup karışık, Akrobosi gösterileri, halk dansları gösterileri büyük ilgi izlenirken festivalin yıldızı hareketli türküleri ile AYŞE oldu. Ayşe'nin izleyicilerin arasına kadar gitmesi izleyicileri coşturdu. Festivalda otellerin personelleri tarafından yapılan karpuz süslemelerinde değişik figürler sergilendi. Festivale katkı sağlıyanlara ve yapılan seçimde dereceye giren kişiler ödüller verildi.

 Festivale Antalya Milletvekileri, Manavgat kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Mustafa Akaydın, İbrahim Aydın, Zirart odası Başkanı Rasim Metin, Bakkallar odası Başkanı Abdullah Akca, Meso Başkanı Hasan Çelik, MATSO Başkanı Ahmat Boztaş, Tarım İlçe Müdürü, Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığı Şb. Müdür V. Yeşim Travoğlu Demirtaş, İlçe başkanları , Bakkallar Odası başkanı , Belenobası Mahallesi Muhtarı Hasan Göktaş ve binlerce kişi katıldılar. Davetli misafirler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Festivale katılan konuklara gözleme, ayran ve festivale konu olan Belenoba'sı karpuzu ikram edildi.

Organizyon dünyasının düzenlediği festival izleyicilerden tam not aldı.

 Ankaralı Ayşe Dinçer Belenobası Karpuz Festivali - YouTube

 

 

 

İBRADI GAZETESİ.COM: Belenobası'nda karpuz festivali coşkusu

 

 KARPUZ TADINDA FESTİVAL | Manavgat Haberler

 

 Karpuz Festivaline Damga Vuran Gaflar

 

 Karpuz Festivaline Damga Vuran Gaflar

 

  

Sponsor sıkıntısından ve farklı sebeplerle bazı yıllar bu festival yapılamamıştır.